Adec Global renova l’asfalt de la C-16

L’àrid siderúrgic augmenta la seguretat de la via entre Berga i Bagà especialment en els trams més perillosos, millorant l’adherència dels vehicles i reduint l’accidentalitat de la carretera.

A principis d’octubre s’iniciaven les obres de renovació de la carretera C-16 en el tram que va de Berga a Bagà. Les millores s’han aplicat en clau de seguretat, amb l’objectiu d’extingir l’alta accidentalitat en els 20 quilòmetres del tram en qüestió. L’actuació, entre d’altres mesures, s’ha centrat en el reforç de la capa de rodament del tram utilitzant un asfalt especial; la mescla bituminosa a partir d’àrids siderúrgics.

La millora substitueix la capa de rodament de l’antiga capa d’asfalt -la part que ofereix contacte directe amb els pneumàtics dels vehicles- altament deteriorada a causa de l’elevada circulació. En aquesta ocasió el producte aplicat és una mescla bituminosa amb una aportació del 30%, 50% o 100% d’àrids siderúrgics, en funció de les necessitats de cada tram de carretera.

En aquest sentit, la mescla amb el 100% d’àrid siderúrgic s’ha aplicat en els trams més perillosos de la carretera, com poden ser les zones obagues i de revolts on el risc de sortir de la carretera és més elevat. Aquesta mesura augmenta l’adherència dels vehicles i a la vegada redueix el seu temps de frenada, beneficiant-se de les particularitats dels àrids siderúrgics.

Adec Global ha estat l’encarregada de subministrar l’àrid siderúrgic necessari per poder asfaltar el tram de la C-16. És la primera companyia del país que gestiona i sotmet a tractament les escòries siderúrgiques per obtenir àrids artificials d’alta qualitat; que permetran reduir l’ús dels àrids naturals, el seu impacte ambiental i millorar els atributs del producte final.

El projecte impulsat pel departament de Territori i Sostenibilitat donarà resposta a l’elevada quantitat de peticions dels usuaris i de les administracions locals per millorar la seguretat del tram i reduir la sinistralitat, davant l’imperatiu d’una de les deu carreteres més perilloses del territori.